Parking senzori za sve modele vozila

Vršimo ugradnju parking senzora različitih proizvođača na sve modele vozila. U ponudi imamo više modela parking senzora od različitih proizvođača, a senzori se najčešće razlikuju po estetskom izgledu unutar branika i načinu indikacije udaljenosti od prepreke.

Neki modeli senzora imaju manji obrub oko samog senzora tako da nisu u potpunosti u ravni sa branikom vozila, dok se neki modeli ugrađuju sa unutrašnje strane branika, samim tim budu u potpunosti u ravni sa branikom vozila nakon ugradnje.
Pojedini proizvođači vozila prilikom fabričke ugradnje parking senzora praktikuju modele sa obrubom oko senzora, dok neki proizvođači ugrađuju senzore u nivou sa branikom.

Pored estetskog izgleda nakon ugradnje, parking senzori se razlikuju i prema načinu indikacije, odvajajući modele koji daju zvučnu indikaciju od onih koji daju i zvučnu i vizuelnu indikaciju. Tačnije, kod nekih modela parking senzora dolazi i dodatni manji LED display koji vrši prikaz udaljenosti vozila od prepreke i stranu vozila na kojoj se prepreka nalazi. LED display se postavlja na određeno mjestu u vozilo, u dogovoru sa vlasnikom vozila.
Parking senzori funkcionišu na način da detektuju prepreku na udaljenosti od 1m, te nakon toga brzinom zvučnih tonova ukazuju na udaljenost prepreke od vozila. Kako se vozilo približava prepreci tako zvuk postaje sve češći čineći da na udaljenosti 30 cm od prepreke zvuk postaje konstantan.
Parking senzori rade na principu ultrazvučne tehnologije i prostor oko vozila detektuju u 3 zone.
Prva zona je od 150cm do 100 cm i to je sigurna (bezopasna) zona, druga zona je od 100 cm do 30 cm u kojoj senzori vrše upozoravanje na prepreku, a treća zona je zona maksimalnog opreza u kojoj vozilo uopće ne treba biti, pa senzori tada daju konstantnu zvučnu signalizaciju sa ciljem upozorenja da je vozilo potrebno zaustaviti.
Parking senzori mogu raditi normalno na temperaturnom režimu od - 30 stepeni do +85 stepeni.

Novi modeli parking senzora sada dolaze sa dosta manjim senzorima, zbog čega senzori u braniku nisu veliki i ne narušavaju estetski izgled vozila nakon ugradnje.

Ugradnja parking senzora

Prilikom ugradnje parking senzora posebnu pažnju obraćamo na mjesto samih senzora unutar branika vozila, jer većina proizvođača obilježava poziciju parking senzora kao pripremu za ugradnju. Upravo ta obilježena mjesta koristimo za bušenje i ugradnju senzora - pored vizuelnog izgleda, to su ujedno i mjesta koja najbolje pokrivaju kompletan prostor i uglove oko vozila, te detektuju sve prepreke. Vrlo je važno voditi računa o nižim preprekama koje zbog svoje nedovoljne visine neki modeli senzora (ovisno i od pozicije u braniku) ne mogu da detektuju.

Provlačenje elektroinstalacija vršimo kroz fabričke gumene otvore koji su određeni od strane samog proizvođača, što omogućava da prilikom ugradnje senzora nema potrebe za bilo kakvim dodatnim bušenjem ili izmjenom na vozilu.

Svi modeli parking senzora u našoj ponudi posjeduju vodootporne senzore i konektore, a samu instalaciju dodatno štitimo od vanjskih uticaja, čime omogućavamo dugi vijek trajanja senzora, bez kvarova.

Tehničke karakteristike

U setovima parking senzora dolaze 4 senzora za jednu stranu vozila, odnosno 8 senzora za prednju i zadnju stranu vozila zajedno. Verzije parking senzora od 2 senzora ne ugrađujemo, jer smatramo da ne pružaju dovoljnu pokrivenost oko vozila.
Osim senzora, u setu dolaze centralna jedinica i zvučnik za reprodukciju.

Cijena za ugradnju parking senzora

U ponudi imamo više različitih modela parking senzora. Ovisno od zahtjeva i želje kupca, možemo ponuditi različite kombinacije.

 • Parking senzori koji imaju mali obrub oko senzora u braniku, sa zvučnom indikacijom bez LED displaya - 250,00 KM. Ovaj model je najprodavaniji model.
 • Parking senzori koji imaju mali obrub oko senzora u braniku, sa zvučnom indikacijom i LED display-om - 270,00 KM.
 • Parking senzori koji su u ravni sa branikom, odnosno imaju jako mali obrub oko senzora koji se ne primijeti, proizvođač Cobra Italija - 350,00 KM.
 • Fabrički parking senzori koji se postavljaju sa unutrašnje strane branika i koji su potpunosti u ravni sa branikom - 450,00 KM.
 • Parking kamera sa ugradnjom i kodiranjem na fabrički display vozila - 165,00 KM. U cijenu je uključena naša kamera AMIO Pogledaj kameru
  Kodiranje kamere na fabrički display nije moguće na sve modele vozila pa je potrebno prethodno provjeriti.

Na sve modele parking senzora nudimo garanciju 12 mjeseci.

Parking senzori sa kamerom

Nudimo ugradnju parking kamere uz senzore. Radi se o dodatnoj kameri čije povezivanje za prikaz može biti na fabrički display od vozila, ukoliko proizvođač dozvoljava povezivanje. Druga opcija za prikazivanje je ugradnja dodatnog display-a unutar vozila u dogovoru sa vlasnikom.

Odgovorno tvrdimo da su parking senzori mnogo korisniji i više olakšavaju parkiranje vozila od auto kamera. U prilog tome govore i podaci da u usporedbi s vozilima bez bilo koje od ovih tehnologija, procijenjena je smanjena vjerovatnoća nezgode pri vožnji unatrag:

 • kamere za vožnju unatrag i senzori: 70% smanjene šanse za udar i oštećenje vozila
 • samo senzori: 69% smanjene šanse za udar i oštećenje vozila
 • samo kamere za vožnju unatrag: 59% smanjene šanse za udar i oštećenje vozila.

Pitanja u vezi sa ugradnjom možete poslati na Viber:+387 62 740 740 ili na email: info@komel.ba

Parking senzori farbanje

Prije same ugradnje, sve modele parking senzora farbamo u boji vozila. Prije početka rada, provjeravamo oznaku boje vozila i prema navedenoj oznaci naručujemo boju kojom farbamo senzore prije ugradnje. Farba na senzorima traje dugo jer prije samog procesa farbanja vršimo pripremu za farbanje. Ukoliko fabrički senzori dolaze na dio branika koji je bez boje, senzore farbamo mat bojom.

Originalni fabrički parking senzori

U našoj ponudi imamo modele senzora koji su fabrički senzori, odnosno senzori koje proizvođači ugrađuju prilikom prve ugradnje. Specifično za takve modele senzora je da se postavljaju isključivo sa unutrašnje strane branika vozila što zahtjeva da moramo skinuti branik za ugradnju.
U slučaju skidanja branika, ugradnja takvog modela senzora traje duže za 2 radna sata, ovisno od modela vozila. Nakon toga se na branik postavljaju dodatni nosači koji drže senzore i koji na sebi imaju navoj. Potom se senzori postavljaju na navoj i samim tim se pozicioniraju u ravni sa branikom, tako da nakon ugradnje izgledaju identično kao i fabrički parking senzori sa profesionalnom ugradnjom.

Ugradnja prednjih parking senzora

Prilikom ugradnje prednjih parking senzora važno je pojasniti i način komandovanja, odnosno aktiviranje prednjih senzora. Prednji parking senzori u slučaju fabričke ugradnje aktiviraju se nakon što je brzina kretanja vozila ispod npr. 10 km/h - tada su uvijek aktivni dok se vozilo ne zaustavi.
Međutim, prilikom naknadne ugradnje nije moguće povezati se na brzinometar koji bi komandovao parking senzorima, zato je potreban drugi način za upravljanje prednjim senzorima.
Ovisno od modela senzora i od vozila, to može biti povezivanje na kočnicu vozila ili ugradnja dodatnog mini skrivenog prekidača koji bi bio na prikladnom i jednostavnom mjestu.
Sve navedeno se rješava u dogovoru sa vlasnikom vozila.

Parking senzori pružaju sigurnost i povećavaju vrijednost vozila

Ugradnjom parking senzora prije svega osiguravate sigurniju vožnju kako za sebe tako i za ljude oko vas, jer parking senzori mogu da detektuju ljude, bicikliste, životinje i drugo. Također, izbjegavate nanošenje materijalne štete svom vozilu koja može nastati prilikom sudara ili udarom u stacionarnu prepreku. Osim toga, može se desiti da udarite u drugo vozilo ili neku drugu imovinu, pa tako nanesete materijalnu štetu i drugim licima. Mogući troškovi koji mogu nastati u raznim situacijama koštaju višestruko više od vrijednosti senzora. Ugradnja parking senzora način je da uštedite novac i izbjegnete neugodne situacije koje se dešavaju i najiskusnijim vozačima.

Korisno je naglasiti da ugradnjom parking senzora povećavate vrijednost vašeg vozila prilikom prodaje ili zamjene - prilikom kupovine senzori su korisna stavka za potencijalnog kupca.

Zanimljivi i korisni podaci

 • 33% vozača prijavilo je oštećenje vozila u posljednjih 5 godina, od čega je 16% onih koji su nanijeli štetu dok su parkirali svoje vozilo.
 • 47% vozača kaže da bi radije putovali dalje od odredišta nego pokušali paralelno parkiranje.
 • 75% vozača postaje nervozno kada moraju parkirati dok ih posmatraju drugi vozači.
 • U Velikoj Britaniji svaka četvrta nesreća povezana je sa parkiranjem vozila i vozače godišnje koštaju oko 716 miliona funti za popravke materijalne štete.

KONTAKTIRAJTE NAS

KOMEL Servis - Zaštita vozila
Lokacija: Igmanska bb, Vogošća
Telefon: 033 716 385
Viber / WhatsApp / Mob: 062 740 740

Pratite nas:OLX Radnja

Web: Komel.ba
Webshop: Electronic.ba

Detaljnije možete pogledati našu lokaciju putem Google Maps.

Zaštita vozila ugradnja alarma